Kırık ve Çıkıklar İçin Fizik Tedavi Yaklaşımı
Aşırı gerilme veya darbe sonucu kemik yapısının bozulması demek olan kırık, çocuklarda, yaşlılarda ve menopoz sonrası kadınlarda sık görülen bir durumdur. Çocukların kemiklerinde henüz yeterince kalsiyum birikimi yapılmamıştır. Yaşlılarda ve menopoza giren kadınlarda kemikler yaşlanma sürecine girmiştir. Bu nedenle bu gruplarda kırıklara karşı daha dikkatli olmak ve kırıkları önlemek için gerekli tedbirleri almak önemlidir.
Açık ve kapalı kırık olarak kırıklar iki grupta incelense de birçok çeşidi bulunuyor. Açık kırık kırılan kemiğin deri içinde kalmayıp dışarı çıktığı, kapalı kırık ise kırılan kemiğin deri içinde kaldığı kırıklardır. Yer değiştirmiş, yer değiştirmemiş kırıklar, basit ve bileşik kırıklar, çöken kırık, yaş ağaç kırığı, komplike kırık gibi farklı tanımlanan kırık çeşitleri de bulunmaktadır.
Kırık belirtileri
Kırıklarda ilk yardım ve tedavi
Kırıktan şüphelenilen durumlarda hastanın hareket ettirilmemesi önemlidir. Açık bir yara varsa kanama durdurulmalı, tahta parçası gibi cisimlerle kırılan bölge sabitlenerek hareket etmesi önlenmelidir. Kırık tespitinde açık kırık yoksa röntgenle kapalı kırıklar tespit edilir. Zaman kaybetmeden bir uzmana gitmek ve kırık tedavisi için gereken yardımı almak önemlidir.
Kırık sonrası evde fizik tedavi
Kırık sonrası tedavide alçı uygulaması önemlidir. Uzman bir doktorun yapacağı alçı uygulaması ile hastanın iyileşmesi hızlanır. Alçının alındığı ve iyileşmenin tamamlandığının zannedildiği dönem ise oldukça kritik bir dönemdir. Kemik etrafındaki doku ve kasların kırılma sonrası hasar gördüğü bir gerçektir. Alçıda uzun süre duran kırık bölgede kas zayıflığı yaşanır. Evde fizik tedavi ile tüm kas güçsüzlüğü giderilmekte ve verilen fizik tedavi egzersizleri ile hasta kısa sürede eski sağlığına kavuşmaktadır.